Български отбори участваха в Световното отборно първенство по голф за аматьори

Приключи Световното отборно първенство за мъже (WATC), известно още като Eisenhower Trophy, което се проведе между 5 до 8 септември на игрищата О‘Миъра и Монтгомъри в Картън Хаус, Ирландия. С 11 играчи от топ 20 в света, 72 отбора излязоха да премерят сили в най-силния турнир за аматьори, който се провежда на всеки две години на различен континент.

С рекорд на турнира в изключително оспорвана битка до последната дупка златните медали спечели отборът на Дания с резултат от 39 удара под пара, следван от САЩ (-38) и Испания (-36). Индивидуалното класиране беше оглавено от острието на испанския отбор Алехандро Дел Рей Гонзалес с невероятните 267 удара (23 под пара), също абсолютен рекорд на турнира.

Нашият отбор се бори юнашки и се класира на 64-о място. Най-добри резултатите показа Райан Стайков (+4, +9, +6 и -1). Последния ден с желязна психика той изигра игрището под пара – рекорд за България на турнир от клас „Елит“. Така Райан защити подготовката и постиженията си през тази година, като подобри значително представянето си спрямо това отпреди 2 г. на световното в Мексико.

Владислав Маринов в трудни условия и силни флайтове игра под възможностите си и записа резултат +8, +4, +1 и +10. Димитър Савов направи своя дебют на световно първенство и под силно напрежение завърши с резултат +9, +17, +5 и +10.

Седмица по-рано от 29 август до 1 септември се проведе Световното отборно първенство за жени, известно още като Espirito Santo Trophy, в което участваха националните ни състезателки Магдалена Борисова, Ивана Симеонова и Стефани Скоканска. Нашите момичета завършиха на 54-а позиция след 4 състезателни дни. Изненада поднесе 15-годишната дебютантка Магдалена Борисова, която постигна най-добри резултати от отбора (+9, +9, +8 и +15). Маги беше и сред най-младите участнички в шампионата. Ивана Симеонова показа на моменти, че не отстъпва на конкуренцията, но в крайна сметка записа +10, +11, +13 и +12 удара спрямо пара. Стефани Скоканска отбеляза подобрение на резултатите си от Световния шампионат в Мексико през 2016 г. (+17, +10, +9 и +13).

С капитан Денис Димитров и треньори Скот Голди и Станко Маринов българските отбори показаха значително израстване и записаха най-доброто си представяне на световно първенство досега. Силно амбицирани, националните ни състезатели започнаха веднага след завръщането си подготовка за следващото световно първенство през 2020 г., което ще се проведе на фантастичните игрища Клиъруотър бей голф & кънтри клуб и Хонконг голф клуб в Хонконг. Шампионатът ще стартира малко след края на Олимпийските игри в Токио, които също са бленувана цел за националите ни.

Поздравления за куража и борбеността на момичетата и момчетата, участвали на Световното отборно първенство и представили България с гордо вдигнати глави!

 

РЕЗУЛТАТИ